Propilen glikol, ticari endüstride birçok kullanım alanı olan petrol yağı türevi bir bileşiktir. Berrak ve renksiz bir solventtir, kokusuzdur ve belirli bir tat tarifi bulunmamaktadır. Propilen glikol düşük uçuculuğa sahiptir, suyla, alkolle ve eterle karışabilir. Nötral ve higroskopiktir. Propilen glikol, etanolle aşağı yukarı eşit güçte bir mikrop öldürücüdür. Solüsyonlarda mikroorganizmaların çoğalmasını durdurur. Genellikle % 15-30 aralığındaki konsantrasyonuyla istenen etki elde edilir. Gıda sektöründe kullanılan propilen glikolün kodu E1520 dir. Kabul edilebilir günlük alım miktarı 25 mg/kg vücut ağırlığıdır.

Propilen Glikolün Bazı Kullanım Alanları

  • Unlu mamullerdeki formülasyonlarda yaygın olarak kullanılır. 
  • Aroma ve esans sanayinde, ilaç ve kozmetikte kullanılmaktadır.
  • Teknik kalitede olan formu; poliüretan plastikler ve polyester reçineler için önemli bir maddedir.
  • Elektronik sigara likitlerinde kullanılan en önemli maddelerden biridir.
  • Tütün sanayinde, gıda sanayindeki dondurucu makinelerin yağlanmasında da kullanılmaktadır.
  • Ağız yıkayıcı (gargara), diş macunları, merhemler
  • Emülsiyon oluşumunda kozmetik ürünlerinde bir koruyucu olarak,
  • Kokular (esanslar) için bir solvent olarak,
  • Donma önleyici olarak
  • Eğlence mekanlarında , toplantılarda , düğünlerde ve sinema sektöründe yapay duman yapımında kullanılır

 Raporlanmış Tütün Endüstrisi Kullanımı

Propilen glikol sigarada, suyu tutarak tütünü nemli tutan böylece sigaranın kurumasını önleyen “nem tutucu” olarak raporlanmıştır.

Propilen glikol filtreye ya da tütüne eklenir ve bir sigarada kullanılan tütünün toplam ağırlığının %2.4’ünü teşkil eder (AB’de üretilen ve satılan sigaralar için). Hollanda’da sigaradaki tütünün toplam ağırlığının ortalama %1.3’ü, maksimum %5’i kadar eklendiği raporlanmıştır.

Sağlığa Zararlı Etkileri

Propilen glikolün büyük çoğunluğu, gözleri ve solunum yollarını tahriş edebilecek miktarda dumana aktarılır. Sigaranın uç kısmından çıkan dumanda da bulunmaktadır, yani sigara içmeyenler ve içenler propilen glikole maruz kalabilir.

Propilen glikolün bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabildiği görülmüştür.

Propilen glikole maruz kalmanın potansiyel sağlık sorunu olduğu düşünülmektedir, çünkü propilen glikolün yukarıda bahsedilen tahriş edici etkisine ilaveten bu katkı maddesi yandığında zararlı maddeler açığa çıkar. Açığa çıkan maddelere, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) (kanser konusunda önde gelen uzman kuruluş) tarafından kansere neden olması mümkün maddeler arasında sınıflandırılan propilen oksit dahildir. Elektronik sigaralarda yanma olmadığı için bu etkinin olmayacağı düşünülmektedir.

Propilen glikolün bağımlılığı etkileyip etkilemediği yönünde bilgi sağlayacak mevcut bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak, propilen glikol dumanı daha az sert ve daha çok tolere edilebilir yapmaya yardımcı olmaktadır. Böyle yaparak, tütün endüstrisi sonunda tüketiciye daha cazip gelen ve daha kolay içimli, daha çekici ve daha lezzetli sigara meydana getirir. Bu sigara içme alışkanlığını desteklemektedir ve netice itibariyle sigara içenlerin sigara dumanındaki toksik maddelere daha çok maruz kalmasına neden olmaktadır.